Nyheder  Ι  Historie

Schweizergarden

Paven i Roms vagtstyrke Schweizergarden er en af verdenshistoriens ældste stadigt operative militære enheder. Garden har sin oprindelse helt tilbage i senmiddelalderen, og den har en rig historie med mange gamle traditioner.

Tekst: APR-12 Mogens F. T. Larsen

Enheden blev dannet under De Italienske Krige, der begyndte i 1494 som en magtkamp mellem Frankrig og Spanien om herredømme over de italienske stater, og som hurtigt involverede en længere række europæiske stater.

Den europæiske måde at føre krig var i disse år i en noget særpræget periode, og dette havde ikke kun indflydelse på Schweizergardens oprettelse, men også hvordan garden skulle se ud de næste mange århundreder. Introduktionen af krudt og kugler i større omfang havde ændret europæisk krigsførelse, og mens eksempelvis en rytter fuldt dækket af panser og plade stadig kunne have sin rolle at spille på slagmarken, så var det i højere og højere grad store blokke af tætmarcherende infanterister med lange piker, hellebarder eller måske geværer, der prægede datidens konflikter.

At udruste, uddanne og aflønne de store mængder soldater, denne måde at føre krig på krævede, var selvfølelig en bekostelig affære. Udskrevne soldater, der kun tjente i kort tid, manglede er- faring, og i fredstid var det for dyrt for mange magthavere at have en stående hær …

Denne artikel er kun for medlemmer af De Danske Garderforeninger
Er du allerede medlem, kan du læse hele artiklen her

Bliv en del af Danmarks største soldaterforening og få adgang til alle artikler