.

.

Livgardens Fond restaurerer engelsk fane

Under årsdagsparaden i 2017 modtog Den Kongelige Livgarde en fane fra Princess of Wales Royal Regiment. Nu sikrer Livgardens Fond, at fanen restaureres og bevares for eftertiden.
Tekst: APR-12 Andreas Dalsgaard

Ved engelske enheder er det en tradition, når en fane skal skiftes, at den gamle fane bliver hængt op i en kirke/katedral eller andre for enheden signifikante steder. Den tradition gik man imidlertid på kompromis med i 2017, hvor en udtjent fane i stedet blev overrakt Livgarden. Livgardens historiske leder, Eric Lerdrup Bourgois udtaler:

”Det er en helt særlig ære at få tildelt en udfaset britisk bataljonsfanen – i dette tilfælde fra II PWRR (Princess of Wales Royal Regiment , red.) bataljon. Bataljonsfanerne bliver nemlig sædvanligvis bevaret for eftertiden ved enheden – f.eks. i messe eller museum – eller ophængt i garnisonskirken. At PWRR har valgt at give II bataljons fane til Livgarden, er et vidnesbyrd om de lange og helt særlige venskabelige relationer, der bl.a. også understreges af H.M. Dronningens funktion som æresoberst for det engelske regiment.”

Netop H.M. Dronningens rolle som æresoberst for PWRR har en særlig betydning for enheden, der således lod majestæten udlevere enhedens nye fane, der samme år erstattede den fane, enheden overrakte til Livgarden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Under Hendes Majestæt Dronningens bevågenhed, kunne fanekommandoen fra 2. Battalion of the Princess of Wales Royal Regiment træde frem og overdrage ”the Regimental Colour” til chefen for Den Kongelige Livgarde, som herefter sørgede for, at fanen blev ført til kasernebygningen.

Fane i forfald 

Den engelske fane er imidlertid så medtaget af tjeneste – bl.a. efter to års vagttjeneste i London – at det er nødvendigt at konservere den inden montering og ophængning ved Livgarden.

I forlængelse heraf har Den Kongelige Livgardens Fond modtaget en donation fra Tømrermester Hans-Jørgen Langhoff og hustru Grethe Langhoffs Fond. Donationen, der er beregnet til brug for konservatorstøtte, skal fremtidssikre bataljonsfanen.

Kristine Bønløkke Spejlborg, tekstilkonservator ved Bevaring Sjælland, som forstår konserveringsarbejdet, giver her en status: ”Fanen har nogle meget store skader i silken, og nogle af dem er tidligere blevet repareret. De gamle reparationer er iøjefaldende og er på nuværende tidspunkt kun med til at ødelægge silken endnu mere. Så det er rigtig godt, at fanen nu bliver konserveret og dermed kan bevares for eftertiden”.

Efter endt konserveringsarbejde vil II PWRR bataljonsfane blive bevaret for eftertiden ved Den Kongelige Livgarde. Og dette takket være donationen fra Tømrermester Hans-Jørgen Langhoff og hustru Grethe Langhoffs Fond.

.

.

.