.
.
Livgarden Besøger Paris Til Bastille Parade 2019
Bastilledagen er Frankrigs nationaldag, og samtidig en hyldest til oprøret mod bastillen i 1789. Denne nationaldag hyldes med begivenheder og fest, men dagens højdepunkt er militærparade på Champs-Élysées hvilket har været en årlig tradition siden d. 14. juli 1880.

September 2019
Paraden består af den franske hær samt andre nationer, som stolt fremviser deres faner og marcherer fra Arc De Triomphe til Place de la Concorde, hvor den franske præsident, nu Emmanuel Macron, den franske regering og udenlandske ambassadører, står og salutererer de allierede lande og egne enheder. Og i år, også et fanekommando fra Den Kongelige Livgarde.
Søndag d. 7. juli kl 05.00 var der afgang fra Livgardens Kaserne for de seks gardere. 16 timer senere ankom de til Versailles udenfor Paris sammen med kaptajn Hedemann og oversergent Bülow. Her blev alle indkvarteret på Saint Cyr l’École, en gammel officersskole. I den kommende uge stod programmet på daglige indøvelse og andre spændende oplevelser i og omkring Paris. Efter tidlige morgen-/formiddagsindøvelser med varierende start mellem 0400 og 0730, var der masser af tid for garderne til at nyde den franske hovedstad. Steder som Versailles slottet samt Eiffeltårnet m.m. blev udforsket.
Torsdag aften, efter tre dage med indøvelse, blev soldaterne fra Den Kongelige Livgarde, sammen med de udvalgte besætningsmedlemmer fra søværnets skib Niels Juel, som også skulle deltage i paraden, inviteret ind på den danske ambassade til pizza og kolde drinks i gårdhaven og på tagterrassen. Herfra kunne udsigten til Triumfbuen, Montmartre og Eiffeltårnet nydes inden turen gik tilbage til St. Cyr l’Ecole for at gøre klar til fredagens generalprøve med start kl. 0430.
.
Søndag morgen var tiden endelig inde til paraden på Champs Elysees. Der var afgang fra St. Cyr l’Ecole kl. 0655, og kl. 0830 stod alle enhederne opmarcheret på deres pladser. Garderne var nervøse i deres M/69, men samtidig begejstrede og målløse, da ni kampfly med de franske farver (rød, hvid og blå) fløj hen over den samlede styrke og satte paraden i gang.
Efter paraden blev delegationen inviteret på Paris’ rådhus til en frokost sammen med de andre nationers deltagere. Soldaterne fra Livgarden måtte dog springe desserten over, da de var inviteret hjem til den danske ambassadør til drinks, og ikke mindst for at hilse på forsvarsministeren som delte sin begejstring og rosende ord med garderne.
Denne ”once in a lifetime” oplevelse blev anvendt af garderne til at skabe nye venskaber med soldater fra de andre nationer, hvor der blev byttet kompagnimærker samt andre små souvenirs. Om aftenen den 15. juli, dagen efter paraden, ankom delegationen igen til Livgardens Kaserne og det franske eventyr var slut. Herefter ventede blot to vagter for garderne, inden de skulle hjemsendes eller fortsætte deres videre tjeneste i hæren.
.
Stormen på Bastillen
Bastillen var en middelalderlig befæstning og et politisk fængsel i det centrale Paris. Selve borgen var næsten uden militærstrategisk betydning, men befæstningen blev set som et symbol på monarkiets tyranni og magtmisbrug. Den 14. juli 1789 stormede omkring 300 ophidsede borgere den game befæstning, hvor de slog vagterne ihjel og frigav fangerne.
Bastillens kommandant, Bernard de Launay, blev tilfangetaget og efterfølgende ført til rådhuset, hvor han blev tortureret og dræbt, som hævn for de omkring 100 dræbte erobrere. Stormen på Bastillen betegnes i dag som startskuddet til Den Franske Revolution. Forud for stormen var gået adskillige år med uro på grund af stor ulighed og fattigdom i Frankrig.
.
.
.