.

.

Hærens Fløjkompagni indsat i operation GEFION

Starten på 2019 bød på en anderledes agenda end den vi ellers er vant til. 1/I har fået til opgave at indgå i operation GEFION i København, i perioden februar til og med april. I den forbindelse har politiet forestået en intensiv uddannelse – særlig hjælp til Politiet – for at klargøre kompagniet til indsættelsen.
Tekst: Premierløjtnant P. T. Marchant, delingsfører 1 PNINFDEL – Marts 2019

Uddannelsen består bl.a. af; nærkamp, magtanvendelse, skydning, pågribelse af en farlig gerningsmand samt bevogtning af objekter. Kompagniets soldater har været glade for den uddannelse og det engagement som Politiet har lagt for dagen.

Særligt uddannelsen i brug af peberspray vakte stor begejstring hos soldaterne. På vanlig PNINF manér meldte langt de fleste sig frivilligt til at prøve at blive pacificeret med peberspray – og pacificeret blev de, som man kan se på kompagniets instagramprofil, 1.panserinfanterikompagni.

Et af de bærende elementer i uddannelsen har været at lære hvordan politiet arbejder når de skal pågribe en farlig gerningsmand. Det er selvsagt en anderledes fremgangsmåde end den vi normalt anvender. Heldigvis er kompagniets soldater omstillingsparate, lærenemme og dygtige enkeltkæmpere, så de fik hurtigt mestret metoden og nåede således et godt niveau.  

I Skrivende stund er kompagniet i Jægerpris for at gennemføre den sidste del af uddannelsen; skarpskydning. 

Det er spændende og udfordrende skydninger, hvor soldaterne trænes i, at operere i et miljø med mange civile og generelt vanskelige betingelser. Dette er en smule anderledes miljø end vi normalt arbejder i, det har derfor været meget lærerigt og det skal ikke være nogen hemmelighed, at kompagniets skydeledere og instruktører også har kunnet lære nogle andre måder at gennemføre skydninger på. Særligt har inkorporeringen af skiver, symboliserende civile, været udfordrende for soldaterne da det dels skærper soldatens observationsevne, altså at få Positiv Identifikation (P.I.D.), samt hans evne til at nedkæmpe modstandere med ét enkelt skud og dermed begrænse eventuelle civile følgeskader.

Alt i alt har det været positivt at arbejde sammen med Politiet, der ligeledes har været glade og imponeret over hvordan soldaterne er gået til opgaven kendetegnet ved en ukuelig vilje til hele tiden at ville blive bedre. Fløjkompagniet ser således frem til at løse opgaven med vanlig professionalisme og stolthed.

.

.

.