.

.

Garder i fokus: Garder Kølle

Hver måned sætter Garderbladet fokus på en udvalgt garder ved Livgarden, og lader garderen, med egne ord, fortælle om sine oplevelser som rekrut eller garder ved vores gamle regiment. I denne måned har vi talt med Garder Kølle, garder på hold AUG-20.
Tekst: APR-12 Andreas Dalsgaard

Selvom jeg kommer fra København, har jeg faktisk aldrig rigtig set noget til Livgarden. F.eks. har jeg aldrig gået på Strøget, mens Livgarden kom marcherende forbi. Da jeg blev kaldt ind til Forsvarets dag, tænkte jeg egentlig ikke så meget over det – andet end, at det jo er noget med, at man skal måles og vejes og egentlig bare overstås. Men et par dage før, begyndte tankerne at køre, og jeg tænkte lidt tilbage på min efterskole, hvor vi var meget ude i naturen, og kom frem til, at jeg egentlig ret godt kunne li´ det. Så jeg overvejede om det måske var noget for mig at prøve igen, og så valgte jeg – ret impulsivt – at melde mig så snart jeg kunne. Jeg havde egentlig tænkt, at jeg skulle være ski-instruktør i mit sabbatår. Men nu, som tiderne er, var det ret heldigt at jeg valgte Livgarden i stedet for, da jeg jo nok bare var sendt hjem igen fra Alperne.

Det var en stor omvæltning at møde ved Livgarden. Man kommer ind et sted, hvor der er nogen, hvis ord bare er lov, og det skal man selvfølgelig lige indfinde sig med. Man kommer ind i en verden, hvor der er nogle ting, som bare skal gøres. På gymnasiet kunne man jo godt komme til at blive væk en enkelt dag, hvis man ikke lige orkede sit liv. Det kan man bare ikke her. Og det er selvfølgelig en klar omvæltning i forhold til, hvor man kommer fra. Der er ikke noget som hedder ”Det magter jeg ikke”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det var en super hyggelig oplevelse at være på vagt juleaften. Det var jo min første jul, som ikke foregik sammen med min familie, men til gengæld var jeg sammen med rigtig gode venner. Man kunne godt mærke, at det var en speciel vagt – f.eks. kom oberst Rahbek og Garderforeningen i København forbi med gaver. Det betød selvfølgelig også, at der hele tiden skulle være ekstra præsentabelt i vagtstuen, så man fik lidt ekstra rengøring juleaftensdag, end hvad man måske lige er vant til. Men der blev sørget rigtig godt for os, og vi fik da også et rigtigt julemåltid med and og flæskesteg.

Jeg var i tredje afløsning, da vi havde vagtskifte første juledag, og det er nok den fedeste vagt jeg har haft. Der var rigtig mange mennesker som kom og kiggede – klart flere mennesker end jeg før har oplevet – og især familier med små børn, der gik og pegede på de store soldater. Det var en stor oplevelse.

.

.

.