.

.

Dannebrog vender tilbage til Jekabpils

100 år efter at Dannebrog første gang havde vajet over Jekabpils under den lettiske krig for uafhængighed der fulgte efter 1. verdenskrig, vajede Dannebrog atter engang over Jekabpils side om side med en lang række NATO allierede ved den store militærparade, der markerede, at det er 29 år siden, at Letland erklærede sin uafhængighed for anden gang, efter Sovjetunionens opløsning i 1990. Første gang Letland erklærede sig uafhængige var i 1918 efter første verdenskrig, hvilket udløste en toårig konflikt, hvori der deltog et dansk frivilligt kompagni, der under dansk flag, indtog Jekabpils den 5. juni 1919.
Juni 2019
Artiklen fortsætter under annoncen

Turen startede med et møde med den danske ambassadør i Letland, hvor vi fik fortalt hele den ovenstående historie, og fik et indblik i hvor tætte relationer vores to lande har, og har haft i gennem tiden. Det er helt tydeligt, at Letland ikke har glemt at danskerne hjalp dem da de bad om hjælp i uafhængighedskrigen. Dette kom bl.a. til udtryk ved at Dannebrog var den tredje fane i paraden efter en lettisk fane og en NATO fane, samt den første fane under en mindehøjtidelighed i en af byens kirker.

Selve paraden var en stor begivenhed i den lille by, hvor der bor knapt 25.000 mennesker. Det føltes som at det meste af byen og opland var mødt op for bl.a. at høre præsidenten tale og høre nationalsangen, efterfulgt af en nærmest uendelig kanonsalut. Det føltes i hvert fald sådan for vores geværpræsenterende og fanefældende fanekommando. Derefter fulgte en forbidefilering af præsidenten med efterfølgende march igennem byen.

Letterne viste sig fra deres mest gæstfrie side gennem hele besøget. Vi havde en forbindelsesofficer og chauffør tilknyttet gennem hele besøget, og der var ingen grænser for serviceniveauet. F.eks. blev vi kørt fra hotellet i Jekabpils parkeringsplads til hotellets restaurant. En tur på 20-30 meter. Her blev vi trakteret med traditionel lettisk mad. Efter paraden kørte vi til Riga hvor vi havde et døgns tid på egen hånd, hvilket bl.a. blev brugt på at udforske Rigas rige kultur, og der blev også drukket en enkelt øl eller to, inden turen atter gik hjem.

.

.

.