.

.

En karriere i Dronningens tjeneste – Et portræt af Major Søren P. Østergaard

I juli 2020 overdrog Major Søren P. Østergaard teten som Chef for Vagtkompagniet efter godt 8 år på posten. Men hvem er manden der har stået i spidsen for Vagtkompagniet i de seneste turbulente år for Danmark og Livgarden, og hvordan har han personligt sat sit præg på Vagtkompagniet som det er i dag? Det satte vi os på Garderbladet for at finde ud af.

.

Tekst: AUG-17 Jonas B. Nielsen

Major Østergaard går med til at stille op til interview, og jeg aftaler at møde ham ved Hendes Majestæt Dronningens residens på Fredensborg Slot, hvor han opholder sig sammen med Detachementet fra Vagtkompagniet. Jeg ankommer med tog til Hillerød, hvor jeg bliver hentet af en kører der fører mig til Fredensborg. Solen skinner, og der er sommer i luften. Vi hilser selvfølgelig på garderne, da vi træder ind på slotspladsen.

En premierløjtnant tager imod mig og fører mig ind til stuen, hvor Majoren sidder. ”Vent her, tak,” siger Premierløjtnanten med en bestemt tone. ”Hr. Major, din gæst er ankommet.” ”Tak, bare send ham ind.” Jeg træder ind i rummet og bliver mødt af et venligt smil. ”Jeg håber turen gik godt, sid endelig ned,” siger Majoren og byder på kaffe. Vi giver selvfølgelig ikke hånd, grundet Corona-virus-restriktioner, men sætter os direkte ned om et sofabord dækket op med kaffe og kage. Jeg hiver mine forberedte spørgsmål til hans baggrund frem, og starter selvfølgelig med at stille det mest oplagte spørgsmål.

Nå Søren, aftjente du selv værnepligt som vagtgående garder?

”Nej, jeg ville faktisk gerne have været i Livgarden, men der var halvandet års ventetid dengang, og det havde jeg jo ikke rigtigt tid til at vente på.” Han forklarer at han i stedet søgte noget der lignede, og indtrådte derfor i Dronningens Livregiment i Aalborg i 1987, hvor han efter 3 måneders tjeneste blev udtaget til Sergentskolen. ”Jeg ville naturligvis gerne på sergentskole, jeg ville gerne være officer. Så efter at have været på sergentskolen i Sønderborg kom jeg tilbage til ”Dronningens”, for senere at starte på Officersskolen på Frederiksberg slot.” Herefter arbejdede Østergaard i forskellige afdelinger indenfor Forsvaret, heriblandt efterretningstjenesten. 

Hvornår startede du så din tjeneste i Livgarden?

”I år 2000 gik jeg ud af Forsvaret, efter ansøgning om tjenestefri uden løn, og læste Jura i et års tid på Københavns Universitet.” Men kort efter ringede den daværende personelchef for Hæren og spurgte Østergaard, om ikke han ville vende tilbage til Forsvaret. Det ville han gerne, på betingelse af at han ikke skulle …

Denne artikel er kun for medlemmer af De Danske Garderforeninger
Er du allerede medlem, kan du læse hele artiklen i
Garderbladet august 2020 ved at klikke her

.

.

.

.