Nyheder  Ι  Historie

80 året for Danmarks besættelse – Nilausens minder fra A-borg

Garder nr. 91 Aksel Nilausen, æresmedlem af Nordsjællands Garderforening, bestyrelsesmedlem fra 1951-67 og formand i perioden 1954/67, fortalte den 14. februar 2000 om sin tid ved Livgarden og Danmarks besættelse 9. april 1940. I anledning af 80 års dagen gengiver Garderbladet denne måned historien i seks korte afsnit.

Tekst: APR-12 Andreas Dalsgaard
INDKALDT

Jeg blev indkaldt til Livgarden 10. maj 1939 til 2. Livgardebataillon. Vi mødte på Livgardens Kaserne i Gothersgade. Præcis kl.12.00 blev porten åbnet til tonerne af Kong Chr. d. X’s honnør- march. Jeg blev indskrevet i 5. kompagni, der var et skytskompagni, der senere blev benævnt tungt kompagni. Vi blev straks iklædt blå uniform med kapper og et 89’er gevær.

Derefter fik vi 2 timer til at aflevere vort civile tøj ude i byen. Kl. 15.00 blev vi stillet op og skulle lære at gå i takt. Det var et skønt forårsvejr med strålende sol og fin varme. I det skønne vejr marcherede vi frem og tilbage iført kapper og med geværet på brystet. Befalingsmændene øvede med os en halv time, så vi bare kunne gå nogenlunde i takt.

Det var en hed affære i det dejlige vejr. Kl.17.00 afmarcherede vi ad Nørre Vold til Hoved- banegårdens bagindgang ved Istedgade. Herfra skulle vi med Frederikssundsbanen til Måløv Station, hvorfra vi marcherede …

Denne artikel er kun for medlemmer af De Danske Garderforeninger
Er du allerede medlem, kan du læse hele artiklen her

Bliv en del af Danmarks største soldaterforening og få adgang til alle artikler