.

.

Nyheder  Ι  Historie

80 året for Danmarks besættelse – Nilausens minder fra A-borg

Garder nr. 91 Aksel Nilausen, æresmedlem af Nordsjællands Garderforening, bestyrelsesmedlem fra 1951-67 og formand i perioden 1954/67, fortalte den 14. februar 2000 om sin tid ved Livgarden og Danmarks besættelse 9. april 1940. I anledning af 80 års dagen gengiver Garderbladet denne måned historien i seks korte afsnit.

.

Tekst: APR-12 Andreas Dalsgaard
INDKALDT

Jeg blev indkaldt til Livgarden 10. maj 1939 til 2. Livgardebataillon. Vi mødte på Livgardens Kaserne i Gothersgade. Præcis kl.12.00 blev porten åbnet til tonerne af Kong Chr. d. X’s honnør- march. Jeg blev indskrevet i 5. kompagni, der var et skytskompagni, der senere blev benævnt tungt kompagni. Vi blev straks iklædt blå uniform med kapper og et 89’er gevær.

Derefter fik vi 2 timer til at aflevere vort civile tøj ude i byen. Kl. 15.00 blev vi stillet op og skulle lære at gå i takt. Det var et skønt forårsvejr med strålende sol og fin varme. I det skønne vejr marcherede vi frem og tilbage iført kapper og med geværet på brystet. Befalingsmændene øvede med os en halv time, så vi bare kunne gå nogenlunde i takt.

Det var en hed affære i det dejlige vejr. Kl.17.00 afmarcherede vi ad Nørre Vold til Hoved- banegårdens bagindgang ved Istedgade. Herfra skulle vi med Frederikssundsbanen til Måløv Station, hvorfra vi marcherede …

Denne artikel er kun for medlemmer af De Danske Garderforeninger
Er du allerede medlem, kan du læse hele artiklen her

.

Bliv en del af Danmarks største soldaterforening og få adgang til alle artikler

Medlemskab af valgfri Garderforening 
+
11 stk. Garderbladet om året
+
Gratis digital udgave
.

Bliv en del af Danmarks største soldaterforening og få adgang til alle artikler

Medlemskab af valgfri Garderforening 
+
11 stk. Garderbladet om året
+
Garderplakat til nedsat pris
Normalpris kr. 195,00 – din pris kr. 99,00

.

.