Garderen fra Egholm

Mange Gardere kender sikkert den gamle film ’Pigen fra Emborg’, hvor datteren af en godsbestyrer må gifte sig med arvingen til godset, for at sikre hendes far retten til at blive boende. På godset, der i virkeligheden hedder Egholm slot, residerer i dag en gammel garder med samme iver efter at fortælle som de gamle filmklassikere.

På en skøn juli sommerdag møder vi synet af det gamle Egholm Slot, der med det samme trækker paralleller til de idylliske scener, som de danske lystspil så frodigt præsenterede i 60´erne. Vi befinder os dog hverken i 60´erne eller i en Dirch Passer film, men derimod i 2015 på gårdspladsen foran Egholm Museum. Garderbladet har aftalt at mødes med den gamle garder og slotsherrer Ole Falck, for at få indblik i hans tilværelse efter tjenestetiden i Livgarden.

Egholm Slot udgør i dag rammerne for en af landets største våbensamlinger, og med sikkerhed for landets største våbenskab. For 50 år siden begyndte den gamle garder at samle våben, og den interesse har fulgt ham lige siden. Således kan man ved et besøg på Egholm museum i dag se en omfattende samling af allierede-, friheds- og tyske våben fra 2. Verdenskrig. Hertil bliver man også bragt gennem det vilde vesten, og sågar en tur over Amalienborg slotsplads. I takt med at samlingen tog form, voksede et ønske hos Ole om at vise sin samling frem. For at et museum dog kunne blive en realitet, måtte Ole da først overvinde et par hindringer.

”En ting er, hvis jeg selv samler våbnene på et høloft, en helt anden ting er, hvis samlingen skal åbnes for offentligheden. Derfor kontaktede jeg myndighederne, og fik efterfølgende at vide, at museet skulle låses inde i et våbenskab”

Som sagt så gjort. Ole fik indrettet en af sine lader som et enormt våbenskab – eller måske nærmere en stor bunker. Foruden at være et enormt våbenskab, skiller museet sig dog også ud på anden vis. De mange historiske skydevåben er udstillet i ”tidstypiske miljøer”, hvilket på sin vis gør oplevelsen af våbnenes betydning endnu mere intens. ”Jeg ønskede ikke bare at lave en kedelig våbenudstilling. Det var meget vigtigt for mig, at gæsterne oplever, hvordan soldaterne var udrustet fra top til bund”. Denne filosofi har dog også medført sit besvær. Mens våben som regel gemmes og opbevares, bliver uniformer, pakker til feltrationer og sy-grej som regel smidt ud. Og når jagten konsekvent går efter originale genstande, kan det tage måneder at finde den rigtige genstand. ”Meget af det finder jeg på loppemarkeder eller lignende. Men selvfølgelig har jeg også et kæmpe netværk, der hjælper mig med at finde de rigtige ting”.

IMG_1243

Museet indefra

Og det med at finde ting, har for nyligt overgået sig selv. I en tilstødende lade fremviser godsejeren stolt sit seneste ”trofæ” – en russisk tank produceret under 2. Verdenskrig.

På ladet af en særtransport fragtede Falck i foråret en tanke fra Tjekkiet til Danmark. Hvad han håbede ville blive en nem rejse, blev temmelig problematisk. En ting er at krydse landegrænser med sin nye bil, eller det nyeste golfsæt. En hel anden snak bliver det, når der transporteres krigsduelige militærgenstande.

En kamptank på ladet af en lastbil falder umiddelbart ikke ind i omgivelserne, så da transporten nåede grænsen til Tyskland, fik grænsekontrollen hurtigt øje på tanken. Efter en omfattende kontrol af papirer og last, måtte Falck indse, at han ikke kunne fortsætte rejsen med det samme.

Grænsekontrollen kunne konstatere, at tanken for det første var funktionsdygtig, og at den tilmed transporterede ammunition. Før Falck kunne fortsætte, måtte ammunitionen ødelægges, og kanonen demonteres. Det blev gjort i en fart, og hen mod aften nåede transporten den danske grænse.

”Da vi kom til grænsen, bad jeg chaufføren om at holde pause ved en resteplads. Vi fik en kop kaffe, og jeg tog mig god tid til at nyde den. Chaufføren var temmelig forvirret over, at jeg pludselig havde god tid til at slappe af. Da mørket lagde sig over grænsen, fik jeg atter ”mod” på at fortsætte det sidste stykke”

Og således kunne Falck liste tanken over grænsen i ly af mørket, uden at blive tilbageholdt yderligere. I dag står tanken endelig på Egholm Museum, hvor den venter på at blive udstillet i en hel ny fløj.

643653_930_9300_0_26_1575_1088_2

Ole foran den russiske tanke

Læs mere om Oles museum og se åbningstider her